dimarts, 1 d’abril del 2008

"Clinton vs. Obama": Últim round


Aquest matí ha tingut lloc la xerrada sobre les eleccions als Estats Units. Els ponents han estat el Pere Vilanova, catedràtic de Ciències Polítiques, i el Pedro Riera, que a més va participar en aquesta associació. Les conclusions han estat les següents:

- El procediment de primàries només ha tingut èxit als Estats Units. Segurament, això és així per l'estructura de la seva societat, que és més flexible que la nostra.

- A principis del segle XXI, la democràcia capitalista s'està convertint en un debat d'imatges i de publicitat, més que d'idees. Les diferències entre els candidats demòcrates no són importants, però en aquest àmbit, Barack Obama té les de guanyar.

- En els Estats Units, els ciutadans voten a través d'una ponderació d'impressions que els hi fa cada candidat; no per la seva ideologia. Com que es tracta d'una societat molt heterogènea, el candidat ha de saber-se guanyar molts tipus de gent diferent. S'eviten les posicions radicals.

- El sistema electorial dels Estats Units és enrevessat i arcaic. La uniformitat és el més rar. En tot cas, les opcions minoritàries - que són les que construeixen la pluralitat d'una vertadera democràcia - estan bandejades pel sistema majoritari.

Aquestes han estat, en poques paraules, les nostres impressions. No dubteu en afegir-hi les vostres.