dijous, 9 d’octubre del 2008

50 anys del premi FAD, primer cop contra el franquisme arquitectònic



Avui te lloc a la facultat la gala d'entrega dels premis FAD.
Els premis FAD (Foment de les Arts Decoratives) compleixen 50 anys i per això fan la gala d'entrega a l'edifici que va obtenir el primer dels premis; l'Edifici Vell de la Facultat de Dret.
Un dels motius pels que va rebre aquest premi va ser perquè aquest edifici va ser un dels que van encapçalar el canvi de l'arquitectura pública a Barcelona desprès de la Guerra Civil.
Amb el franquisme la majoria d'edificis públics es caracteritzavan per tenir una estructura molt austera de toc clàssic i construïts amb el tradicional totxo taronja que tots coneixem. Tal i com veiem en univesitats com la Complutense de Madrid o el col·legi Sant Ramón de Penyafort i la Facultat de Farmàcia a la UB.
La construcció de la Facultat de Dret va supossar l'inici del final d'aquest estil arquitectònic, de l'estil feixista italià aplicat a l'arquitectura inspirat en les construccions clàssiques de l'Imperi Romà; i ho va fer abandonant el totxo i introduint les estructures metàl·liques en edificis de colors clars, amb grans espais i molta lluminositat.